Gyorsírás
Üdvözöllek az oldalamon!

MENÜ

Mint minden dolognak a gyorsírásnak is van története, egy történet mely számos emberhez kapcsolódik:

Gáti Istvánnak a magyar gyorsírás megteremtésére vonatkozó első, 1769-es kísérlete után a tulajdonképpeni gyorsírás 1802-ben kezdődik Magyarországon. Egy Danzer József nevű kapitány ekkor ülteti át Taylor angol rendszerét latinra, majd németre. Danzer munkáját Kovács Imre 1821-ben átdolgozza magyar nyelvre.

Temesvári aljegyző korában Hajnik Károly ebből az áttételből tanulja meg a rendszert: egy kaputos rabbal diktáltat magának. Évekig gyakorolja magát a gyorsírásban, hogy azután Pozsonyban, mint első magyar országgyűlési gyorsíró szerepeljen. Nem elégszik meg azonban a Taylor-rendszer elsajátításával, hanem maga alkotta jelekkel ki is egészíti, így még a leggyorsabb beszédű szónokokat is követni tudja. Öt nyelven beszélt, magyarul, latinul németül gyorsírt.

Magyarországon hosszú ideig a Gabelsberger-Markovits rendszer volt a legelterjedtebb. Franz Xaver Gabelsberger (1789-1849)- 1841-ben maga akarta áttenni gyorsírási rendszerét magyar nyelvre, de ennek megvalósítása két évtizeddel később Gabelsberger Ivánra maradt.

A gyorsírás fontosságára és népszerűségére jellemző, hogy például Sopronban 1896-ban megjelent a Gabelsberger–Markovits-féle levelező gyorsírás állandó rövidítései című kiadvány, és megjelent a Gyorsírási Olvasmányok (Középiskolai dolgozatok) (Gabelsberger–Markovits-féle levelező gyorsírással írt vegyes tartalmú folyóirat) című folyóiratgyorsírással, Zvarinyi Lajos kiadásában, melynek néhány száma például : Arany balladáirólElmefuttatás Petőfi SándorrólMárczius IdusánA természetnek (vers)címmel jelent meg.

Radnai Béla egységes magyar gyorsírását az 1910-es évek végén vezették be.

Teöreök Aladár (1894-1917) fiatalon elhunyt kiváló tehetségű, nagy reményekre jogosító gyorsíró volt, aki Radnai Egyszerű gyorsírásával megközelítette az 500 szótagos sebességet. Gyakorlati munkásságával segítette Radnai rendszerének tökéletesítését. Emlékére évente megrendezik a Teöreök Aladár tanulói gyorsíró-, gépíró- és szövegszerkesztő versenyt, a Magyar Gyorsírók és Gépírók Országos Szövetségének a jóvoltából.

(forrás: wikipedia.hu)

Hírek

 • További új leckék!!!!
  2014-02-12 17:48:07

  Az elszántság megmaradt és ahogy az időm engedi töltöm fel a tobbi leckét is! 

   

 • Új hír!
  2013-10-04 23:39:20

  Mivel nem láttok nagy érdeklődést , ezért kampányt indutok a honlap népszerűsítésére!

   

Szavazás

Valaki nézzi ezt az oldat?
nem csak ide tévedtem de már megyek is!
igen
Asztali nézet