Gyorsírás
Üdvözöllek az oldalamon!

MENÜ

Kedves Tanuló!

Mielőtt neki fognánk akárminek is fontos tudnunk, hogy mi az a gyorsírás és hogy mire és mikor használják manapság.

A gyorsírás: 

gyorsírást azért hozták létre, hogy a beszédet elhangzásakor egyidejűleg rögzíteni tudják. Bár ma már vannak más eszközeink is erre, a gyorsírás jelentősége nem csökkent. Beszédíráson kívül jól alkalmazható gondolataink gyors rögzítésére, előadás, magyarázatok kivonatos lejegyzésére, a napi irodai munkában – tehát mindenütt, ahol időt kívánunk megtakarítani.

A gyorsírás írásmódjai sokban eltérnek a folyóírásétól: betűi egyszerűbbek, különleges jelölésmódokat és rövidítéseket alkalmaz.

A betűk egyszerűek. A következő elemekből állnak: egyenes, kampó, hurok, kör (ellipszis). A folyóírás is ezeket az elemeket használja, de egy-egy betű több elemből áll, a gyorsírásban a legbonyolultabb betű is legfeljebb háromelemű.

Jelképes jelöléseket alkalmaz: a magánhangzókat az esetek többségében a mássalhangzók elhelyezésével, egymáshoz való viszonyával, módosításával fejezi ki.

Rövidítéseket használ – a folyóírásban és a köznyelvben előfordulóknál lényegesen nagyobb mértékben. A rövidítésben csak a szó jellemző részét írjuk le (jelöljük), a többit elhagyjuk.

A gyorsírás szabályai figyelembe veszik a magyar nyelv törvényszerűségeit, sajátosságait, így például a betűk gyakoriságát, a hangrend szabályait, a nyelvtani összefüggéseket.

Hazánkban egyedül a Nyíregyházi Főiskola Gyorsírás és Gépírás Tanszéke képez gyors- és gépíró tanárokat, 1975 óta.

(forrás:wikipedia.hu)

Hírek

 • További új leckék!!!!
  2014-02-12 17:48:07

  Az elszántság megmaradt és ahogy az időm engedi töltöm fel a tobbi leckét is! 

   

 • Új hír!
  2013-10-04 23:39:20

  Mivel nem láttok nagy érdeklődést , ezért kampányt indutok a honlap népszerűsítésére!

   

Szavazás

Valaki nézzi ezt az oldat?
nem csak ide tévedtem de már megyek is!
igen
Asztali nézet